Protetika
Fogsor

Hogyan szokjuk meg könnyebben a fogsort­­?

Az új fogsorral természetesek a következő érzések :

- kisebb a hely a nyelvnek, mintha nem férne

- nehéz kemény ételeket rágni

- nem érzi úgy az izeket

- a kacagás és a beszéd furcsa

- mintha elfogyott volna a nyála

Ezek az érzések 100 %-ban természetesek, időben megszünnek , 6-8 hét kell ahoz , hogy a szervezet hozzászokjon az az új helyzethez

Tanácsok a protézis megszokásához

1) Türelem
Egy bizonyos idő el kell teljen amig a szervezete alkalmazkodik, ugyanis  először  a szervezete úgy reagál a protézisre mint egy idegen testre. Mindenkinek más és más az alkalmazkodási ideje, álltalában 6-8 hét között van.

2) az elején a fogsorok nagynak tünnek, a nyelvnek kicsi a hely, a szájprém kidudorodik. Az idő multával megszokja és kényelmesnek fogja érezni.

3) 6-8 hétig éjjel-nappal kell hordani, ez segít az alkalmazkodásban. E periódus elteltével csak nappal hordja a protézisét, mert másképp nagyon sorvad a foghúsa. Éjszakára megmossa és egy pohár vizbe teszi.

4) Étkezési tanácsok:
kerülje a aprómagvas ételeket,mert ezek becsúszhatnak a protézis alá és fájdalmat okozhatnak. Vigyázzon a meleg ételekre, mert megégetheti magát. Az izésérzékelés is megváltozik, de hamar átalakul és megszokja. Harapni nehéz a protézissel, kell egy kis idő és gyakorlat kell még megtanulja, az ételt vágja apróra és kétoldalt rágjon  egyidőben. Kezdje az evést puha de nem ragacsos  ételekkel (tojás, darált hús, főtt zöldség, levesek)

5) A protézisek kivétele
Egyidőben két mutatóujjal benyulunk és hátulrúl probáljuk levenni, ha kapcsok vannak a kapocsnál kell húzni a körmével.

6) Segít a savanyúcukorka szopogatása a  helyezkedésben és a nyáltermelés visszaállításában.

7) Hangossan olvassunk tűkör előtt , így láthatjuk magunkat és hozzászokunk a saját hangunkhoz.Ne ijedjünk meg ha a következő betük rosszúl hangzanak, mert ezek kiejtésėnek begyakorlása  időigėnyesebb S,SZ, Z, F, V, C, T

Szájhigiénia

A tisztántartás pont olyan fontos mint a saját fogak esetében. Ha a fogsorok  lepedékesek, tele vannak ételmaradékokkal a lehellet bűzös lesz, a foghús fertőzéséhez vezethet, amely égető érzésként jelentkezik.

* naponta töbször is mossuk meg a fogsort.A mosdókagylót töltsük meg vizzel,és fölötte mossuk (ha elejtené ne törjön el). Tisztítás kefével és vizzel, a fogakat és a többi részét, a rozsaszínüt is. Ne használjunk fogpasztát, súrolóport, esetleg szappanal moshatjuk. Egy hónapban egyszer egy pohár vízbe 3 kiskanál ecetet teszünk és utána 30 percet hagyjuk ázni,ez eltávolítja a fogkövet.

* a foghúst is mossa meg, egy puha kefével. Ha piros, fájdalmas rész keletkezik a szájában forduljon a fogorvosához. A fehér lepedékszerü égő felület is kezelésre szorul.vissza
 

 
Copyright © 2015
Dr. Lőkös Ibolya - Csíkszereda
Fogászati rendelő
Teljes verzió